TOP - 10 Kysymyket

Kuinka suureksi se kasvaa?


Tanskandoggi on yksi suurimmista koiraroduista. Nartun minimisäkäkorkeus on 71 cm ja uroksen 80 cm, mutta yleensä nämä mitat ylittyvät reilusti, ylärajaa ei ole. Paino vaihtelee 50 ja 90 kilon välillä, lähemmäs satakiloisiakin löytyy. Doggi kasvaa nopeasti ja puolentoista vuoden ikään mennessä se saavuttaa lopullisen säkäkorkeutensa. Lihaksisto jatkaa kehittymistä aina 3-4 vuotiaaksi asti

Onko se kiltti?

Doggi on hyvin tietoinen omasta koostaan. Sen vuoksi sillä ei juuri ole taipumuksia joillekkin pienemmille roduille ominaiseen räksytykseen ja uhitteluun: se tietää että sitä kunnioitetaan muutenkin. Perusluonteeltaan doggi on leppoisa, seurallinen, hillitty ja harkitseva. Se voi olla pidättyväinen vieraita ihmisiä kohtaan, mutta ei aggressiivinen. Vahtikoira-taipumukset ovat yksilöllisiä, mutta vaikka doggi ei niitä omaisikaan, riittää usein jo sen pelkkä läsnäolo pitämään ei-toivotut vieraat loitolla.

Vaikka doggi on ihmisiä kohtaan kiltti ja äärimmäisen kärsivällinen, toista koiraa kohtaan se on kuitenkin koira. Useimmiten ne tulevat hyvin toimeen lajitovereidensa kanssa, mutta jos tulee erimielisyyksiä, doggi voi raivostua siinä missä mikä tahansa koira. Ei ole myöskään sanottua etteikö doggi ryhtyisi toimenpiteisiin jos joku (eläin tai ihminen) selvästikin uhkaa sen laumaa. Rauhallisen ja harkitsevan luonteensa vuoksi doggi ei kuitenkaan ole taipuvainen keksimään tai liioittelemaan näitä vaaratilanteita.

Paljonko se syö?

   

Todennäköisesti yleisin kysymys, minkä dogin kanssa liikkuva kuulee. Toinen yleinen toteamus kuuluu: "tuohan syö miehen annoksen päivässä". Itseasiassa aikuinen doggi syö lähes kolmen miehen annoksen päivässä! Koiran aineenvaihdunta on nopeampi kuin ihmisen, joten polttoainettakin vaaditaan enemmän. Tanskandogin ruokintakustannukset eivät kuitenkaan ole niin suuret kuin voisi luulla. Hinta riippuu siitä mitä ruokia käyttää, esim. kuivamuonien hinnat alkavat 1e/kg. Sekaruualla (kuivamuona + riisi, ruuantähteet ym) voi päästä hyvinkin alhaisiin kustannuksiin, kalliimmaksi tulee ruokkia nirsoa kissaa. Ruokaa kuluu eniten 1-2 vuoden välillä, jolloin koiran lihasmassan kasvatus on kiivaimmillaan. Kahdesta vuodesta eteenpäin ruuantarve vähenee ja veteraani-doggi syö jo kuin varpunen. Aikuisen koiran voi ruokkia edullisesti tai kalliisti.

Kasvattaja on velvollinen antamaan pennunostajalle selkeät ruokintaohjeet, joita sitten on syytä noudattaa, sillä kasvuhäiriöiden välttämiseksi ruokinnassa on oltava tarkkana; liika voi olla yhtä paha kuin liian vähän. Kalliiden penturuokien ostamiselta tämän rodun parissa säästytään, koska ne ovat nopeakasvuiselle doginpennulle liian tuhtia sapuskaa.

 

Tarvitseeko se paljon liikuntaa?

   

 

Tanskandoggi kuuluu aktiivisuudessa koiramaailman keskikastiin ja vaatii kohtuullisen määrän liikuntaa. Nuori doggi on energinen kuten pennut yleensä ja parasta liikuntaa sille on leikki ja touhuaminen aidatulla piha-alueella. Alle 1,5-vuotiasta doggia EI SAA JUOKSUTTAA esim. polkupyörän rinnalla. Koiran luusto ei ole vielä tarpeeksi vahva raskaaseen liikuntaan ja se voi saada kasvuhäiriöitä. Aikuisen dogin kanssa voi tehdä pidempiäkin lenkkejä. Tunnin tai kahden lenkkeily päivässä on riittävä pitämään yllä fyysistä kuntoa ja sopiva määrä älyllisiä haasteita leikin muodossa on omiaan ehkäisemään koiran remontoimisintoa.

Siitähän ei lähde karvaa?

Dogin karvat ovat varsin lyhyitä, mutta niitä on uskomattoman monta ja koira on hyvin avokätinen jaellessaan niitä ympäristöön. Karvat tarttuvat terhakasti vaatteisiin ja niistä eroon pääseminen on vaikeaa, useimmat meistä jo lienevät luovuttaneet. Kahdesti vuodessa doggi luo turkkinsa ja silloin irtokarvamäärä on suurimmillaan. On hauska katsoa miten sininen olohuoneen matto muuttuu parissa päivässä harmaaksi, imuroinnin yhteydessä taas kutakuinkin siniseksi ja sitten taas harmaaksi...

Dogin turkki vaatii hyvin vähän hoitoa. Itseasiassa on helpompaa pilata turkki liialla hoidolla kuin hoitamatta jättämisellä. Doggi ei vaadi trimmausta ja se voi aivan hyvin olla näyttelykunnossa ilman minkäänlaisia toimenpiteitä, pesu lienee kuitenkin suotavaa. Enimpiä irtokarvoja ja likaa voi silloin tällöin huiskia pois harjalla tai säämiskällä. Kumisuka taas on oiva työväline karvanvaihdon yhteydessä.

Tarvitseeko se paljon tilaa?

Ulkokoiraksi doggi ei sovellu. Ensiksikin sen turkki on liian ohut ja toiseksi seurakoirana se ei viihdy yksin eristettynä. Se haluaan olla sisällä, siellä missä muutkin lauman jäsenet, nukkua samassa huoneessa ja mieluiten tietysti samassa sängyssä! Doggi on sopeutuvainen koira ja kun lapsuusvaiheesta päästään, se yleensä viettää aikaansa löhöämällä tai seurustelemalla lauman kanssa. Ulkoleikit ovat erikseen, eikä doggi siis urheile sisätiloissa. Koiran ja omistajan mukavuutta ja hermoja ajatellen yhden huoneen yksiö on kuitenkin dogille turhan pieni: jompikumpi on aina toisen tiellä.

Tavallisin yhteys, jossa dogin suuri koko kääntyy haittatekijäksi on matkustaminen. Henkilöautossa doggi täyttää takapenkin yksinään, kätevin tapa kuljettaa on farmari- tai pakettiauto. Junien lemmikkivaunut ovat "doggiystävällisiä", josta voi lunastaa kohtuuhintaisen koirapaikan. Linja-autossa matkailu onkin sitten jo huomattavasti ikävämpää: koira ei mahdu muualle kuin käytävälle, jonka se sitten tukkiikin kokonaan. Lentokoneessa dogin on matkustettava rahtitilassa.

Tuleeko se toimeen lasten tai muiden eläinten kanssa?

Tanskandoggi tulee erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Se on kärsivällinen eikä hätkähdä rajuakaan käsittelyä. Suuren kokonsa vuoksi se voi kuitenkin tahtomattaan aiheuttaa vahinkoa esim. tönäisemällä lapsen nurin. Dogin häntä, joka heiluu noin metrin korkeudessa, on varsinainen ruoska ja sen osuminen voi tehdä todella kipeää. Doggia, varsinkaan nuorta sellaista, ja pientä lasta ei ole syytä jättää keskenään telmimään. Jos vahinko sattuu valvomattomissa olosuhteissa voi siitä olla ikäviä seurauksia. Oletetaanpa vaikka että dogin ja lapsen leikkiessä keskenään lapsi kolautta vahingossa otsansa koiran kulmahampaaseen, verta tulee, lapsi on kenties vielä liian pieni selittämään mitä tapahtui, koira on hädissään metelistä. Vanhemmat voivat erehtyä luulemaan että koira on purrut lasta.

Tanskandoggi on seurakoira, joten sen metsästysvaistot ovat lähes olemattomat. Näin ollen sitä voi pitää samassa taloudessa hamsterien, marsujen, kanien ja rottien kanssa ilman alituista pelkoa katastrofaalisesta teurastuksesta. Tietysti se vaatii totuttelua, samoin kuin kissan ja toisen koiran kanssa eläminen, mutta yleensä doggi on valmis aikuisenakin hyväksymään laumaansa uusia jäseniä.

Ovatko ne terveitä?

Nopean kasvun aiheuttamat kasvuhäiriöt ovat yksi tanskandoggien ongelma. Pulma on kuitenkin selvitettävissä oikeantyyppisellä ruokinnalla ja liikunnalla, joten kasvattajan ohjeita on syytä kuunnella korva tarkkana eikä suin päin ryhtyä uusiin ruoka-ainekokeiluihin.

Lonkkaviasta puhuttaessa nostetaan valitettavan usein esiin tanskandogit, täysin syyttä, koska lonkkavika ei ole rodun keskuudessa suuri ongelma. Vaikeita lonkkavikatapauksia on äärimäisen vähän.

Mahalaukunkiertymä on valitettavan yleinen tanskandogilla kuten myös muilla syvärintaisilla koirilla. Se on äkillinen vatsan toiminnan häiriö jonka syitä ei vielä tarkkaan tunneta. Ilman pikaista hoitoa mahalaukun kiertymä johtaa shokkiin ja sitä kautta koiran menehtymiseen. Mahalaukunkiertymän ehkäisemiseksi doggi tulee läpi sen elämän ruokkia niin, ettei päiväannosta anneta kerralla vaan vähintään kahdessa erässä; esim. aamulla ja illalla. Ruokailua ennen ja sen jälkeen tulisi välttää stressitilanteita. Ei siis ikinä lenkkeilyä täydellä vatsalla! Uusiin ruokiin vatsa tulisi aina totutella vähitellen. Tanskandogilla tavataan jonkin verran silmäsairauksia ja sydänvikaa sekä varsinkin vanhoilla koirilla kasvaimia. Mutta kelläpä ei ikä toisi tullessaan jonkinlaista renkkaa? Dogin elinikä on keskimääräistä koiran elinikää lyhyempi; odotettavissa on noin 7 - 8 onnellista doggivuotta, mutta sinnittelevätpä jotkut toiselle kymmenellekin. Rodulle sydämensä menettäneet eivät kuitenkaan pidä lyhytikäisyyttä ongelmana; laatu korvaa määrän.

Ovatko ne aina noin rauhallisia?

Jos olet joskus ihaillut aikuista, hillityn tyylikkäästi ja ylväästi käyttäytyvää doggia, voimme kertoa että tie tähän lopputulokseen on pitkä ja kivinen, mutta antoisa. Dogin pentu on PENTU, eli se leikkii, riehuu ja pissii lattialle (SUURIA lammikoita) aivan samalla tavoin kuin kaikki muutkin pennut. Dogin pentu on pentu vielä yhdeksän kuukauden ikäisenäkin, kun se on jo kyllin suuri ylettämään pöydille, kirjahyllyyn, keittiön kaappeihin...kiivetessään pöydälle se voi vaikka jyrsiä kattolamppua! Pentu vaatii PALJON aikaa. Paljon enemmän kuin yhden kesä- tai joululoman oppiakseen tavoille. Jos pentusi joutuu jäämään päivittäin yksin moneksi tunniksi kerrallaan, voit varautua lisäämään koiran kustannuksiiin uuden sohva- ja keittiökaluston, pari väliovea, MONTA paria kenkiä ja uuden kokolattiamaton. Naapurit eivät luultavasti enää tervehdi jos asut kerros- tai rivitalossa...

Kun pennunvinkeistä selvitään, on edessä murkun murinat. Reilun vuoden ikäisenä doggi kuin doggi kokeilee kuka kukin on. Se voi rähistä toisille koirille ja MISSääN NIMESSä se ei usko mitään mitä sille sanot. Kaikki minkä se pienenä on iloisesti opetellut, tuntuu haihtuneen taivaan tuuliin. Valitettavan usein tapahtuu niin, että kokematon omistaja ei enää pärjää koiran kanssa; koira on jo suuri ja vahva ja näin vaikeasti hallittavissa voimakeinoin. Tanskandoggi omaa luontaisen johtajataipumuksen ja siksipä sitä ei voikaan suositella ensimmäiseksi koiraksi. Doggi ei suoranaisesti hyökkää omistajaansa vastaan, vaan se kaappaa vallan pikkuhiljaa salakavalasti. Kokenut koiraihminen tuntee merkit jo alkuvaiheessa ja osaa pysäyttää koiran yltiöpäiset pyrkimykset. Kokematon tajuaa asian valittettavan monesti liian myöhään. Jos asiaa ei korjata ajoissa, on käsissä varsinainen ongelmakoira, joka on kaukana siitä hillityn rauhallisesta koiramaailman Apollosta, jota alunperin ihailit. (Huom! Useimmissa tapauksissa ongelmien todellinen aiheuttaja on omistaja, ei koira.)

Dogin kasvattaminen yhteiskuntakelpoiseksi vaatii siis tietämystä ja työtä, työtä, ja vielä kerran työtä. Kun siinä onnistutaan, voi omistaja nauttia ylvään koiransa seurasta ja sen saamasta ihailusta ja todeta sen olevan vaivan arvoista. Hyvin käyttäytyvä ja oman paikkansa laumassa tunteva doggi on todella ihastuttava seuralainen; se on aina iloinen, sopeutuvainen ja osaa asettua nätisti aloilleen vieraassakin paikassa.

Onko sitä helppo kouluttaa?

Koulutettavuudeltaan doggi on koiramaailman keskitasoa. Viisaana ja harkitsevana koirana se kyllä oppii helposti perustottelevaisuuden, mutta mitään ihmetemppuja dogilta ei kannata odottaa; dogin halu omistajan miellyttämiseen ei ole niin voimakas kuin esim.paimenkoirilla. Se tekee temppuja jos se katsoo niistä olevan sille itselleen jotain hyötyä tai jos temput ovat sen mielestä erityisen hauskoja. Useat dogit rakastavat esim. esteiden yli hyppimistä. Arkitottelevaisuus: luoksetulo, hihnassa kulkeminen, paikallaan olo jne. ovat kuitenkin välttämättömiä opettaa mikäli doggia aikoo kuljettaa ihmisten ilmoilla. Peruskoulutus on myös omiaan lujittamaan koiran ja omistaja välistä suhdetta sekä pitämään yllä lauman arvojärjestystä. Doggi-ihmiset ovat ahkeria näyttelyissä kävijöitä ja myös kehäkäyttäytymistä ja esiintymistä aletaan harjoitella pienestä pitäen.

Vaikka doggi ei koulutettavuudeltaan ja aktiivisuudeltaan ole mitään koiramaailman huipputasoa, se ei silti tarkoita sitä että se olisi tyhmä. Päinvastoin, doggi on hyvin viisas koira, mutta se osoittaa viisautensa muutoin kuin pelehtimällä ihmisten oikkujen mukaan. Omimmillaan se on eläessään "puolivapaasti" sääntöjen mukaan mutta ilman armeijamaista kuria. Se osoittaa viisautensa sosiaalisella käyttäytymisellään ja sopeutuvaisuudellaan, luoden omia käyttäytymismallejaan ja tapojaan kommunikoida omistajansa kanssa. Tanskandogin tarkoitus ei ole olla työntekijä tai palvelija. Sen tarkoitus on olla KAVERI ja siinä se on hyvä.

Harkitse vielä...

 
Seuraavia kysymyksiä kannattaa mietiskellä jos harkitset dogin hankkimista.

IHMISSUHTEET
Mitä mieltä muu perheesi on? Sen enempää koira kuin omistajakaan ei ole onnellinen jos joku perheessä on jatkuvasti koiran olemassaoloa vastaan. Jos olet sinkku, oletko valmis luopumaan "elämäsi miehestä/naisesta" sen vuoksi ettei hän voi sietää jättiläismäistä koiraasi? Harkitsetko perheen perustamista ja lasten hankkimista? Jääkö koiralle aikaa?

TALOUS:
Oletko valmis maksamaan rokotukset, madotukset, eläinlääkärikustannukset, vakuutukset, tarvikkeet, lelut yms. Koira aiheuttaa paljon muitakin kustannuksia kuin ostohinnan ja ruokinnan? Kestääkö kukkarosi koiran aiheuttamat aineelliset vahingot, kun se purkaa toimeliaisuuttaan sinun tai jonkun muun omaisuuteen?

ELINYMPäRISTö JA ELINTAVAT:
Oletko valmistautunut elämään ensimmäiset kuukaudet pennun hankittuasi ilman lattiamattoja? Pienten ja isojen "vahinkojen" takia mattojen pitäminen on toivotonta. Dogilla, varsinkin runsashuulisella, on taipumusta kuolaamiseen. Oletko valmis ohittamaan olankohautuksella kuolaroiskeet seinillä, katossa, huonekaluissa, auton ikkunoissa, ulkovaatteissa? Dogin häntä on kova ja voimakas, eikä koira edes itse huomaa sitä heilutellessaan huitovansa samalla kukkapurkit alas ikkunalaudoilta ja koriste-esineet kirjahyllystä. Odotettavissa on että kaikki särkyvä tavara asunnossa on siirrettävä turvalliseen, yli puolentoista metrin korkeuteen. Jos asut omakoti- tai rivitalossa, voit valmistautua hyvästelemään vaivalla kyhäämäsi kukkapenkit. Matkustatko mielelläsi? Oleko valmis rajoittamaan matkusteluasi ja onko sinulla varmasti luotettava paikka johon voit jättää koirasi hoitoon? Riittääkö elämässäsi aikaa koiralle useita tunteja päivässä? Sitä pitää ruokkia ja sen kanssa täytyy seurustella. Sitä täytyy käyttää ulkona myös sunnuntaiaamuna vaikka olisi vuosisadan pahin myrsky